Każdy amator grillowania powinien zastanowić się nad inwestycją w wysokiej jakości rożen elektryczny do grilla, który otwiera możliwości przygotowania wielu aromatycznych dań. To dzięki niemu tradycyjne spotkanie z bliskimi przy grillu może nabrać nowego wyrazu i wzbogacić się o niestandardowe doznania smakowe! Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości i zaserwować im oryginalne i smakowite dania z grilla koniecznie zapoznaj się z treścią artykułu!
Jak działa rożen elektryczny do grilla?
Sprzęt, jakim jest rożen elektryczny do grilla, znajdzie swoje zastosowanie nie tylko podczas grillowania, ale także w tradycyjnych kuchniach czy food truckach. Służy on do przygotowywania niestandardowych potraw z mięs, warzyw lub ryb. Doskonale sprawdzi się także przy organizacji dużego przyjęcia, ponieważ rożen elektryczny do grilla pozwala na przyrządzenie nawet kilku dużych kawałków mięsa jednocześnie!
Z czego zbudowany jest rożen elektryczny do grilla?
- Elektryczny silnik – umożliwia on wprawienie w ruch obrotowy całej konstrukcji, jego obsługa zwykle (w zależności od modelu) jest bardzo prosta – wystarczy wcisnąć przycisk uruchamiający.
- Widelce – umożliwiają one nieruchome utrzymanie kawałka grillowanej potrawy nieruchomo i stabilizują proces pieczenia.
- Szpikulec – główna część, na którą nabijany jest kawałek mięsa lub warzywa, dzięki obrotowemu ruchowi mamy gwarancję równomiernego dopieczenia potrawy.
Rożen elektryczny do grilla – co możemy na nim przyrządzić?
Dzięki wykorzystaniu elektrycznego rożna do grilla otwieramy możliwość przyrządzenia niestandardowych potraw! Szczególnie urządzenie to będzie przydatne, gdy musimy przygotować porcje dla wielu osób – umożliwia on grillowanie dużych kawałków mięs i warzyw. Największą zaletą posiadania takiego sprzętu jest kompletny brak ograniczeń przygotowywanych potraw!
Rożen elektryczny do grilla poradzi sobie z każdym rodzajem mięsa (kurczak, wieprzowina, baranina, cielęcina, kaczka, indyk, jagnięcina), a także warzywami i owocami, takimi jak ananas, kabaczek, cukinia, pokrojona dynia etc. Warto mieć na uwadze jednak odpowiednie ustawienie temperatury, w jakiej przygotowuje się daną potrawę! Niektóre kawałki mięsa potrzebują nawet 1,5-2 godzin przygotowania, a inne gotowe są po około 45 minutach.
Sprawdzony przepis na danie z rożna – kurczak z rożna z aromatem czosnkowym
Zupełnym klasykiem, który spełnia oczekiwania najbardziej wymagających kubków smakowych jest kurczak z rożna! W sieci można znaleźć wiele przepisów, jak przygotować to danie, jednak warto postawić na prostotę i spróbować swoich sił w ugotowaniu kurczaka z rożna z czosnkowym aromatem. Kluczem do osiągnięcia doskonałego i soczystego kurczaka jest „nawilżanie” go kapiącym tłuszczem podczas gotowania. Przed nabiciem mięsa na ruszt kurczaka należy posmarować czosnkową glazurą (składa się ona z oleju, miodu, suszonego czosnku oraz przypraw). Czas pieczenia kurczaka sięga około 2 godzin w temperaturze 80-90 stopni Celsjusza.
źródło zdjęć: freepik.com