Blaty z granitu cieszą się dużym zainteresowaniem ze względu na wyjątkową estetykę oraz wytrzymałość. Dodają wnętrzom klasy i elegancji, a dzięki swoim właściwościom są odporne na uszkodzenia mechaniczne, wysoką temperaturę czy wilgoć. Jednak, aby jak najdłużej zdobiły nasze kuchnie, trzeba odpowiednio o nie zadbać. Podpowiadamy, jakich zasad warto przestrzegać przy ich regularnej pielęgnacji!
Czyszczenie blatów – grunt to delikatność
Blat to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia kuchni. Wybierając blat kamienny, można zadbać o wygodę podczas codziennego użytkowania. Trzeba jednak pamiętać, że niezbędna jest ich codzienna pielęgnacja. Należy traktować je delikatnie i każdego dnia przecierać zwilżoną, miękką ściereczką lub gąbką. Przy zaschniętych resztkach jedzenia i innych bardziej uporczywych zabrudzeniach można dodatkowo wykorzystać niewielką ilość płynu do mycia naczyń. To produkt, który skutecznie usunie plamy, nie wpływając na strukturę kamienia. Pamiętajmy, aby od razu zetrzeć wszystkie zabrudzenia, które powstaną podczas gotowania.
Preparaty do pielęgnacji blatów z granitu
Na rynku dostępne są również profesjonalne produkty przeznaczone do pielęgnacji kamienia. Wspomniane preparaty nie mają w swoim składzie substancji, które w jakikolwiek sposób mogłyby uszkodzić granit – zmatowić powierzchnię czy ją odbarwić. Z tego powodu możemy użyć ich jako alternatywę dla płynu do naczyń. Po dokładnym wyczyszczeniu zostaje wytarcie powierzchni do sucha i wypolerowanie jej za pomocą płynu do mycia szyb i ściereczki z mikrofibry.
Impregnacja granitu
Blat z kamienia powinno się impregnować przynajmniej raz do roku. Taki zabieg zabezpieczy powierzchnię przed zabrudzeniami i uszkodzeniami, dzięki czemu zachowa swój piękny wygląd przed długie lata – mówi Mariusz Wierzbicki z firmy Stonowane. – Impregnacje wykonuje się po oczyszczeniu i osuszeniu blatu. Kolejno, przy pomocy ściereczki lub pędzla rozprowadza się środek do impregnacji granitu i pozostawia do wyschnięcia. Na koniec pozostaje tylko wypolerowanie blatu suchą szmatką.
Blaty z kamienia – czego unikać podczas pielęgnacji?
Wiemy już, jak pielęgnować blaty z granitu. Jednak, aby móc jak najlepiej o nie zadbać, trzeba wiedzieć również, co może im zaszkodzić. Przede wszystkim należy unikać kwasów takich jak mrówkowy, cytrynowy, octowy czy solny. Nie można stosować zawierających je w swoim składzie preparatów do czyszczenia. Unikajmy również pozostawiania na blacie produktów spożywczych, w których mogą występować. Z wyjątkiem kwasów trzeba wystrzegać się również różnego rodzaju wybielaczy, zmywaczy do paznokci, olejów silnikowych oraz sody oczyszczonej. Te produkty mogą bowiem nieodwracalnie uszkodzić blat kuchenny. Pamiętajmy również o delikatności – do czyszczenia blatów pod żadnym pozorem nie używamy szorstkich gąbek, nie kroimy bezpośrednio na nim ani nie przesuwamy po nim ciężkich przedmiotów.
Jak widać, blaty granitowe są nie tylko piękne i solidne, ale także łatwe w czyszczeniu i konserwacji. Wystarczy, że będziemy o nie regularnie dbać i pamiętać o kilku ważnych zasadach, a z pewnością podziękują nam za to swoją długoletnią trwałością i wspaniałym wyglądem.