nabiał
Zdrowie i uroda

Co to jest nabiał i czy warto go jeść?

Półki pełne nabiału stoją w prawie każdym markecie, a liczba produktów wydaje się tylko rosnąć. Wiele osób nie zwraca jednak na nie uwagi – czy słusznie? Wiele słyszy się o roli nabiału w diecie, jednak tylko część informacji ma naukowe poparcie. W tym artykule znajdziesz odpowiedzi na pytania, które mogą nasuwać się każdemu, kto dba o swoje zdrowie.

Czy jaja to nabiał, czyli terminologia

Czy jaja przynależą do grupy określanej mianem “nabiału”? Ta kwestia nie jest do końca jasna. W niektórych słownikach języka polskiego podaje się definicję nabiału jako określenia zbiorczego na mleko, produkty mleczne i jajka. Jest to jednak niezgodne z terminologią przyjętą w ramach dietetyki i nauk o żywieniu – na ich gruncie nabiał to określenie na mleko zwierząt udomowionych i wytworzone z niego produkty. Zatem w języku potocznym rzeczywiście możemy powiedzieć, że “jaja to nabiał”. Trzeba jednak uważać na podobne stwierdzenia, jeśli chodzi o publikacje i dyskusje naukowe.

Nabiał i białko nie są więc pojęciami równoznacznymi. Białko, zwane też proteinami, to składnik odżywczy potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jednym z jego najlepszych źródeł jest właśnie nabiał, jednak nie zawiera on jedynie protein. Warto pamiętać o tej różnicy, ponieważ w istocie mowa tu o dwóch różnych rzeczach. Ciekawostką jest, że samo słowo “nabiał” nie pochodzi od słowa “białko”, lecz od “nabielić” – ten czasownik był regionalnym określeniem na robienie białych serów. Kwestie terminologiczne są za nami, więc pozostaje pytanie – co takiego ma w sobie nabiał i czy warto go spożywać?

Czy nabiał jest zdrowy?

Nabiał, rozumiany jako mleko oraz produkty mleczne, często zalecany jest do spożycia dzieciom i młodzieży. Dlaczego wiek ma tutaj znaczenie? Główne zalety nabiału są związane z tym, że zawiera on między innymi:

  • Pełnowartościowe białko, czyli takie, które posiada 8 potrzebnych człowiekowi aminokwasów,
  • Wapń, niezbędny do prawidłowego rozwoju i zdrowia kości,
  • Magnez, który wpływa korzystnie na układ nerwowy oraz krwionośny, zmniejszając ryzyko chorób
  • Witaminę B12, wpływającą w zbawienny sposób na nastrój oraz wytwarzanie przez organizm czerwonych krwinek i prawidłowe funkcjonowanie szpiku kostnego

Wszystkie wymienione wyżej składniki nabiału są ważne dla każdego człowieka, jednak kluczową rolę pełnią w czasie procesu rozwoju organizmu. To właśnie dlatego młodzi ludzie zachęcani są do spożywania nabiału. Pozwala on na prawidłowy wzrost kości oraz tkanki mięśniowej, co jest kluczowe podczas okresu dorastania.

Osoby starsze również nie powinny bagatelizować roli nabiału w swoich jadłospisach. Spożywanie go w odpowiednich ilościach pomaga zapobiegać występowaniu osteoporozy oraz chorób przyzębia, które często potrafią dawać się we znaki seniorom. Nabiał zawiera też magnez, posiadający korzystny wpływ na pamięć i procesy myślowe. Każda osoba chcąca cieszyć się dobrą kondycją umysłową powinna uznać to za znaczącą zaletę produktów mlecznych.

Nabiał jest ważnym składnikiem naszej diety i nie należy rezygnować z jego spożywania. Warto pamiętać, że dzięki niemu mamy szansę cieszyć się dobrym zdrowiem przez całe życie!