Blaty pełnią ważną funkcję praktyczną, ale są też ozdobą kuchni. Powinny być bardzo odporne na uszkodzenia, zarysowania czy wilgoć, a także wytrzymałe. Do wyboru są różne modele – m.in. blaty kuchenne drewniane, z kamienia, spieku kwarcowego, popularnego laminatu. Poniżej prezentujemy dwa bardzo popularne rodzaje blatów – blaty drewniane i laminowane. Poznaj ich cechy i wybierz rozwiązanie do swojej kuchni.
Blaty kuchenne drewniane
Blaty dębowe. Blat kuchenny z litego lub klejonego drewna wyróżnia się elegancją. Takie modele są tworzone na wymiar, na specjalne zamówienie. Drewno, m.in. rodzimy dąb, ma wielu miłośników ze względu na swój subtelny i szlachetny wygląd. To wybór ponadczasowy, minimalistyczny, sprawdzi się w kuchniach rustykalnych, skandynawskich czy wiejskich. W każdym wnętrzu drewno doda przytulności i ciepła. Blaty dębowe to doskonały wybór, jeśli kuchnia ma być sercem domu i zachęcać domową atmosferą.
Gatunki drewna egzotycznego. Bardzo popularne są także blaty wykonane z gatunków drewna egzotycznego – jak merbau czy teak. Są one bardziej odporne na wysokie temperatury, wilgoć czy uszkodzenia mechaniczne.
Blat kuchenny drewniany – o czym trzeba pamiętać?
Jednak w przypadku blatów wyprodukowanych z drewna, musisz pamiętać o koniecznej konserwacji drewna – czyli o olejowaniu albo laminowaniu jego powierzchni. Te zabiegi znacznie wydłużą okres jego użytkowania. Jednym z minusów są też stosunkowo wysokie ceny – wyższe niż za blaty kuchenne z laminatu.
Blat z laminatu – duży wybór i przystępna cena
Laminowane blaty można spotkać w wielu kuchniach, gdyż są tańsze, a do tego występują w szerokim wyborze. Przede wszystkim są produkowane z płyty wiórowej wykończonej laminatem. Są łatwe do utrzymania w czystości, nie wymagają dodatkowych zabiegów jak blaty drewniane, są też proste w montażu i stosunkowo lekkie w porównaniu m.in. do blatów z kamienia naturalnego.
Producenci takich blatów zachęcają szerokim wyborem kolorów i wzorów. Mogą one imitować wiele innych materiałów – jak beton, kamień czy właśnie drewno. Dawniej produkowane laminaty były dość słabej jakości, dzisiaj są znacznie lepsze i odporniejsze na ew. uszkodzenia. Stosowane w ich produkcji nowoczesne technologie sprawiają, że są odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne czy wpływ wilgoci.
Wybierając blat do kuchni, weź pod uwagę możliwości finansowe, swoje potrzeby oraz oczekiwania, a także całą aranżację. Blaty z laminatu to niezły wybór, ale jeśli stawiasz na elegancję, domową atmosferę i wysoką odporność, rozważ zakup blatu drewnianego.